Ресторантьори плашат с бунт. Ден по-късно Бойко Борисов: „Да се мисли за отваряне на ресторантите“

restaurant-panorama-hotel-marinela
Кадър: bTV

От двете асоциации на собствениците на заведения излязоха с обща остра позиция срещу затворянето на нощните заведения.

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че затварянето на барове и дискотеки е „дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията, и отнемане на конституционното право на труд“.

„Изключително остро осъждаме манипулативното сатанизиране на заведенията и използването на съдбите на хилядите им служители за тяснопартийни цели и политически интриги“.

„Ако наистина има необходимост от затваряне на бизнеса, за да бъде запазено здравето, то тогава следва да се затвори всеки един бизнес, всички обществени сгради, транспорт, заводи, цехове, офиси, с други думи – всяко място, на което може да бъде разпространен вирус“, се казва в позицията им.

Те се определят като „изкупителна жертва“ на „имитацията на мерки“ и „предизборни борби“, като заплашват да заведат искове за нанесени щети и пропуснати ползи.

„Ние не сме епедимиолози, затова не знаем дали има нужда да се затварят бизнеси, но ако има такава здравна необходимост, то или се затваря всичко или нищо! Веднъж изтърпяхме дискриминацията, втори път няма да търпим!“, се казва в писмото.

„Единственото приемливо за нас решение е: забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 10 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса). Смятаме, че мерките в момента са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!

Ако се налага затваряне, то се налага или за всички или за никого !“, завършва позицията им.

Министър-председателят Бойко Борисов повдигна темата върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта, „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.