Решено: С винетка по Северната тангента

magistrala-evropa
Снимка: АПИ

Няма да се плаща по стария околовръстен път

Винетката по Северната тангента край София остава. След среща между АПИ и Столичната община стана ясно, че няма да се плаща за преминаване само по стария Околовръстен път. Общината и Пътната агенция ще се срещнат пак още на 2 януари, за да търсят компромисно решение, но засега тези, които ползват тангентата за бърза връзка между двата края на София, трябва да са готови да купят винетка за колата си. Обмисля се дали да няма гратисен период, докато преговорите приключат.

Доскоро от АПИ планираха за пътя до Банкя също да се плаща. АПИ и Общината обаче се споразумяха трасето да остане със свободен достъп. 

ПЪТЯТ СОФИЯ – КАЛОТИНА ЩЕ СЕ КАЗВА МАГИСТРАЛА „ЕВРОПА“

„Имаме много добра комуникация, търсим приемливо за всички и в рамките на закона решение“, увери Барбалов. Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви в социалните мрежи:
„Няма да се изискват винетки за преминаване по Северната дъга на околовръстния в рамките на Столичната община. За Южната дъга – такива и до сега не са нужни. Заедно с Агенция пътна инфраструктура продължаваме да търсим законово решение за преминаването по Северната скоростна тангента. Разговаряме с АПИ за въвеждане на отсрочка за ССТ до намиране на окончателно решение. Целта ни е до всяко населено място на територията на Столична община да има път, по който да се пътува без винетки. Това е важно условие за извеждане и на транзитния трафик от града, и за намаляване на замърсяването на въздуха, причинено от транспорта“.