Четвъртото издание на фестивала с кауза “Реките на София” преобразява Перловска река в Южен парк

rekite-na-sofia
Снимка: Реките на София

Четвъртото издание на фестивала „Реките на София“ ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Така фестивалът поставя на фокус към едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние.”, сподели Мартин Янков, основател на фондация “Колективът”, която реализира мащабното събитие.

В рамките на инициативата през изминалите години са проведени голям брой временни намеси на различни речни локации в града, експертни работни групи и консултации за състоянието на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, и този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

С разрастването на града намалява капацитета на битовата канализация, проектирана гравитационно, успоредно на реките. Вероятно и сега, под НДК всеки ден се изливат хиляди тонове канализационни води директно в Перловската река, които преминават открито през самия център на София. Много показателно за замърсяването на реките е следното видео на независимия експерт и активист Иво Анев, показващо реално проблема. А решението му става все по-належащо, защото всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг основен проблем на столичните реки е, че отговорните институции по опазването им са твърде много. “Столична Община, МОСВ, МРРБ и другите свързани с реките институции трудно могат да се синхронизират в целенасочено и систематично решение на казуса и намирането на необходимите средства.”, заяви Янков и добави още, че именно Столична Община трябва да поеме тежката лидерска позиция като главен отговорник за благосъстоянието на града, обединявайки и другите институции в намирането на решения. Според него, разделянето на мръсната от дъждовната канализационна система е трудна, но неизбежна задача, ако столичани искат да живеят в чист град. “Това е не само проблем, а възможност да направим София значително по-приятен град, който разумно се възползва от природните си дадености”, с оптимизъм заяви основателят на фондацията.

Чрез ежегодния фестивал “Реките на София” и богатата му културна програма, организаторите искат да насочат светлините на прожекторите към тези предизвикателства и същевременно да ангажират повече граждани, бизнеси и институции в каузата за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще видим таланти като етно група 4ЕТНО, многоликия артист Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино насред горските звуци. През трите дни на фестивала малки и големи ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките.

Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на „Реките на София“ и първият национален форум „Placemaking Connected: Bulgaria“, който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

От няколко години Фондация “Колективът” развива и на национално ниво инициативата “Реките на града”, която през 2023 се проведе в Стара Загора, Велико Търново, този уикенд предстои в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.