“ Зелена зона “ за почасово паркиране се увеличава с 5500 места

zelena-zona-sofia

Разширява се обхвата на “ зелена зона “ за почасово паркиране в София. Предложението е поискано от районните кметове, а решението ще вземе Столичния общински съвет. 

Очаква се платено паркиране да обхване нови територии от кварталите „Оборище”, „Възраждане” , „Лозенец” и „Красно село”.  От септември 2017 година,  „Лозенец” и „Средец” се присъединиха към зелената зона за паркиране, а сега същото са пожелали и общинските кметове на „Оборище”, Възраждане”, „Красно село”и горната част на „Лозенец”.  До това се стигна след обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони. Основният им мотив е, че по този начин ще паркират по-лесно пред домовете си, както и че така ще се освободят зелените площи от паркираните автомобили.

Годишните абонаменти за живущите в “ Зелена зона “ са 100 лв.  за дванадесет месеца или 10 лв. на месец за един автомобил на жилище,  за втори автомобил за домакинство, цената е 200 лв, а за всеки следващ – 300 лв. Зоните за платено паркиране в София работят от 8.30 ч. до 19.30 ч. в делнични дни, а не както досега до 19.00 ч. Така хората ще могат да паркират свободно в “ зелена зона “ единствено в събота и неделя.

По предложението на районния кмет на „Красно село” Христо Апостолов, платеното паркиране ще обхване зона в карето от улици между булевардите „Иван Гешов”, „Пенчо Славейков”, „Ген. Тотлебен” и „Георги Софийски”.
 
За „Възраждане”, кметът Савина Савова предлага зелена зона да се обособи между булевардите „Сливница”, „Константин Величков”, „Александър Стамболийски”, „Ген. Скобелев”, улиците „Опълченска” и „Димитър Петков”.
 
Част от „Оборище” вече е със зелена зона. Новото предложение на кмета Васил Цолов е, обхвата на платеното паркиране да се увеличи с улиците в карето между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви”, „Данаил Николаев”, „Ситняково” и улиците „Черковна” и „Султан тепе”.

Предложенията на районните кметове ще бъдат обсъдени от ресорната комисия към Столичния общински съвет, а общинарите ще вземат окончателно решение на 22-и февруари.