Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“ Десислава Иванчева

десислава-иванчева

Три лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за подкуп в особено големи размери, особено тежък случай,съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция по повод ареста на кмета на  „Младост“ Десислава Иванчева. Това са кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът и бивш кмет на района, който е бил посредник за получаването на подкупа.

Тримата са задържани за 24 часа по Закона за МВР. Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 години, конфискация на част или на цялото имущество, лишаване от права, каза Гешев и уточни, че това е работно обвинение, в рамките на досъдебното производство са възможни и други обвинения, включително и организирана престъпна група и пране на пари.

В кабинета както и в дома на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева са открити стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които са били използвани за изнудване.

Гешев даде подробности по разследването и как е хваната Иванчева с подкуп. Разследването е започнало още през декември. Подавани са множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в Община Младост. Дълго време обаче прокуратурата не е имала доказателства.

Човекът, който има най-голяма заслуга за задържането на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова вчера, е строителен предприемач, извършващ дейност на територията на „Младост“. Той е живял дълго време в чужбина, след което се прибрал в България и при опита си да извърши определени строежи в района, бил изнудван в продължение на месеци със сериозна сума. След договорка, тя била определена в размер от 500 000 евро. Той се свързал с новия антикорупционен орган, откъдето е започнало и разследването. Първата вноска, която е трябвало да внесе, е била в размер от 70 000 евро, като той е набавил сумата с идеята да подпомогне разследването.

В началото на деня вчера е била уговорена среша, която се е отлагала със седмици за предаването на първоначалната вноска. Човекът се е срещнал с бивш кмет на район „Младост“, който Иван Гешев определи като посредник. Сумата е била предадена. 14 000 евро от общата сума са отишли именно за този т. нар. посредник. След това е започнало преследване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В автомобила на Иванчева вчера са намерени 56 000 евро, които са били маркирани. Това е била причината тя да е с белезници през цялото време, тъй като не е трябвало да се докосва до нищо, за да може да се вземат проби от ръцете й по-късно. Такива са били са взети около 17 ч. в присъствието на адвокат. Според Гешев правата на Иванчева не са били нарушени, просто процесът е бил тромав.
 

Прокурор Гешев каза още, че схемата е следната – Иванчева се е свързвала с определени предприемачи, които са искали да извършват строителна дейност в район „Младост“. Започвала е да бави преписки и впоследствие да ги изнудва с определени суми пари. В случая е замесена и фирма, която в момента се разследва.