Разхлабват мерките за хипермаркетите. Собственици на заведения побесняха от несправедливостта

restorant

Голяма част от хипермаркетите ще могат да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки – това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на редовния брифинфинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. Той уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния министър Костадин Ангелов.

В момента много хипермаркети намериха начин да продължат да обслужват клиентите си – чрез временно преграждане и свиване на площите на магазините до под 300 кв. метра, чрез изнасяне на част от стоката на базари на открито, чрез смесена търговия на принципа „избирате в интернет или по телефона, плащате и получавате покупката на място пред магазина“.

Така магазините в търговски центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки указанията да ползват само разрешените 300 квадрата. А тези, които са разположени на площ над тази квадратура, могат да я обособят и ограничат по подходящ начин, за да отговаря на условията. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ

Работа могат да продължат и магазините, които са извън търговските обекти на открити площи при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила и задължения за осъществяване на дейността, съобщиха от Единния информационен портал. 

Вижте какво написаха от Българската Асоциация на Заведенията във Фейсбук:

Ми не е гот! Току що беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. МОЛИМ!!! Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно… Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си…
What the fuck!!!