Разединение сред собствениците на заведения. Някои ще протестират – други се договориха с министъра

restorant

За утре в 12 ч. е насрочен протест пред сградата на Министерски съвет с настояване заведенията да отворят от 1 февруари, а дължимата към момента държавна помощ за затварянето им в края на ноември да бъде плащана навреме.

Протестът е организиран от Сдружението на собствениците на заведения и Българската асоциация на заведенията. От двете организации заявяват, че ще отворят за посетители от началото на следващия месец, независимо че разпоредбите на министерството на здравеопазването по всяка вероятност няма да го позволяват.

В същото време от Българската хотелска и ресторантска асоциация (БХРА) направиха среща със здравния министър и се разбраха ресторантите да отворят на 1 март, а нощните заведения на 15 март.

От Българската асоциация на заведенията и от Сдружението на в България излязоха с декларация, че не са участвали в преговорите за дата на отваряне и отново призоваха всички засегнати бизнеси за протест утре:

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне.Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша.Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава.Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет.