Работно време до 22:00 часа и 50% от капацитета на заведенията. Част от учениците минават онлайн

otvoreni-zavedenia

По данни на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ София от днес преминава в етап 3 съгласно Националия оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, понеделник, а други – от 27 януари. 

Според областния управител Иван Кючуков интензивните легла за лечение на COVID-19 в града са заети над 70%. Така от следващата седмица в сила ще са нови ограничителни мерки.

При обучение на част от децата онлайн и след това при по-дълга междусрочна ваканция (каквато предлагат учители) ще се разкъса веригата училище – деца – семейство, която по думите му неминуемо разпространява сериозно вируса, като той се надява резултати да има след две седмици.
От 24 януари (понеделник) се въвежда следният режим на обучение на учениците:
– от 1 до 4 клас учат присъствено
– 7, 10 и 12 клас учат присъствено до 30 януари вкл.
– 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда;

От полунощ на 27 януари (четвъртък) се въвежда ограничение за работно време до 22 ч. и до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите със значение за обществено здраве, заведенията за хранене (вкл. към хотелите) и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. В него влизат:

– ресторанти
– заведения за бързо обслужване
– питейни заведения
– кафе-сладкарници
– барове

Ограничението ще важи също за казина и игрални зали.

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни легла, съобщават още властите.