Работещите в градския транспорт на София готвят предупредителна едночасова стачка

sofia-public-transportation
Обществен транспорт

Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, съобщи за БНР председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иван Кирилов.

От предприятието искат 30% увеличение на заплатите на шофьорите. В момента възнаграждението им средно е около 1500 лв. Заради голямото текучество и липсата на кадри, водачите на градския транспорт масово полагат извънреден труд, който над 50 часа месечно, обяви в ефира на „Добро утро, Европа“ Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“. Утре ще има среща между синдикатите и зам. кмета по транспорта Дончо Барбалов.

“Държавата и общината трябва да предприемат адекватни действия, с цел осигуряване на средства и работниците да получат увеличение на заплатите. Надявам се на срещата да проведем адекватни преговори. Ако не постигнем договореност, ще предприемем стачни действия. Трябва да направим разлика между протест и стачка. Работниците ще са на местата си, но няма да изкарат колите. Няма да ходят по площадите. Това е стачка. И това означава, че има голяма вероятност някой ден София да остане без градски транспорт“, коментира Кирилов.

Той допълни, че и в метрото са напуснали над 100 души миналата година. След отправено от Федерацията искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, такъв е насрочен за вторник. На него ще се обсъжда увеличение на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества:

„Хората от градския транспорт не желаят вече да протестират, те предпочитат направо да се премине към стачни действия като първоначално е възможно да се случи така, че да има едночасова ефективна стачка. Понеже законът го позволява, в по-скоропостижни срокове. Протестът е за хората, които не са на работа, излизат със знамената и транспарантите на площадите. Това е протест“, каза още Кирилов.