Пускат метрото в края на август. Закупуват 10 нови метровлака

metrostancia-medicinska-akademia

Премиерът Бойко Борисов инспектира третия лъч на метрото в София, който предстои да бъде пуснат до края на лятото.Той беше придружен от столичния кмет Йорданка Фандъкова, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на транспорта Росен Желязков, заедно с изпълнителния директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

„Фантастично! Подземен град. Август месец ще влезе в експлоатация. За 31 август е сигурно, ние настояваме за 15-ти, но за 31 е сигурно, защото дотогава трябва да минат абсолютно всички тестове. Другата от Красно село до Горна баня след две седмици ще е в същия вид, започват тестовете, така че него – в края на годината. По време на социализма имаха 4 км тунели на две места по два. Откакто 2005 захванахме ние, 42 км метро – всеки километър средно е с близо 200 милиона по-евтин“, коментира Бойко Борисов.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова съобщи в социалните мрежи, че ще бъдат закупени допълнително 10 нови метровлака на “Сименс” за третата линия и поетапно модернизиране на най-старите мотриси. 

Общият бюджет за 10-те нови мотриси е 88 млн. лв. и те ще започнат да пристигат в София през следващата година.
 Продължават тестовете с първите 20 метровлака “Сименс” по завършения 8 километров участък от третата линия.

 Движението от “Красно село” до бул. “Владимир Вазов” ще бъде пуснато през август. Имам уверението, че немските екипи на “Сименс”, които бяха изтеглени по време на пандемията от България, възстановяват работа по тестовете на системите.

 Продължава работата по 4-те километра през “Овча купел” до Околовръстния път при “Горна баня”. Тестовете с влакове по тях ще започнат другия месец.

 Стартирахме процедурата за продължение на третата линия – нови 3 км от бул. “Вл. Вазов” до кв. “Левски Г”. Така, при осигурено финансиране, през 2021 г. бихме могли да започнем строителството им.

За разклонението на третата линия – от Военната академия към “Слатина” до бул. “Цариградско шосе” при зала “Арена Армеец” – в момента сме в процедура по изготвяне на регулационните планове и планираме тази есен да стартираме процедурите за избор на изпълнител.