Пускат метрото от „Овча купел“ до края на април

renoviran-metrovlak

Спират временно движението по третата линия, за да свържат новото трасе

Метрото от квартал “Овча купел” в столицата тръгва до края на април. Откриването на новия участък се очаква да бъде около 22-23 април и това ще позволи на хората, живеещи в района, да имат удобен, бърз и комфортен транспорт.

Очаква се този уикенд да бъде спряно временно метрото по третата линия, за да се свържат със софтуера системите на новото трасе. Участъкът от квартал “Овча Купел” до “Красно село” е вторият етап от третата метролиния. През август 2020 г. бе пусната линията от “Красно село” до “Хаджи Димитър”.

Вече е осигурено финансиране за разширяване на третата линия към “Слатина”, Арена Армеец и бул. “Цариградско шосе”.

Трасето в “Овча купел” е дълго 4 км, с 4 метростанции, като едната е съвместна с жп спирка на националната жп мрежа и прави връзка с влака за Перник. Спирките са: “Овча купел” – ситуирана е западно от кръстовището на бул. “Овча купел” и бул. “Президент Линкълн”, “Мизия/НБУ” е ситуирана източно от бул. “Монтевидео”, “Овча купел 2” е разположена приблизително в средата на жк “Овча купел 2” и “Горна баня” е разположена в западната част на квартала.

С новата линия ще се стига за 12 минути от “Овча купел” до центъра на София. 102 млн. евро струва изграждането на участъка. Трасето е включено като самостоятелен проект в ОПТТИ приоритетна ос 3 “Интермодалност при превоза на пътници и товари”.