Проверка установи неефективно управление на Столичния завод за третиране на отпадъци

тец-софия-инсинератор-отпадъци

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. Това установи новият мениджмънт на завода по една от течащите на място проверки, съобщиха от Столичната община. Сред другите констатации са, че произведеното гориво – RDF, получавано от преработката на твърди битови отпадъци, е с лошо качество, а това означава по-малко търсене от фирмите, които го оползотворяват. Клетките за отпадъците в депото се запълват по-бързо от планираното и има риск от потенциална криза с боклука на София до две-три години, се казва в съобщението. 

Предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието, посочват от Столичната община.

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF – по документи заводът трябва да произвежда 185 хил. тона, а реално произведените количества са по-малко от 80 хил. тона. За 2020-а, 2021-ва и 2022 г. от произведените близо 555 хил. тона RDF, като едва половината – 229 хил. тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира. Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното, допълват от общината. 

Посочва се, че по проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да бъде използван за шест години. Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще бъде запълнен много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото запълването на съществуващата.

Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около четири години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4, казват от мениджмънта на завода. В съобщението е цитирана и една от основните причини за предварителното запълване на депото – недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат, ниското му качество. 

В съобщението от общината се казва още, че ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на Столичната община е подписало в началото на юни м.г., а след това е прекратило през септември договори за продажба на RDF. Посочената причина е невъзможност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен заради лошото му качество и системните проблеми в работата на предприятието, пишат от Столичната община.

Допълва се, че през декември от новото управление на завода са въведени мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с ноември. 

“Въпреки взетите мерки, сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме“, казват от завода. Предвижда се да започне нова обществена поръчка за RDF и се работи активно за повишаване на качеството. Очакването е така цената да бъде намалена и да бъдат оползотворени всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните три години. „През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото”, каза Николай Савов, временно изпълняващият длъжността директор, цитиран в съобщението.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев назначи след встъпването си в длъжност и която доведе до смяна на ръководството, беше тази на СПТО, припомнят от общината. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Очаква се одитът да приключи в началото на януари. 

От ГЕРБ отговориха на Васил Терзиев за завода за отпадъци в София

Новото ръководство на Столична община в лицето на кмета на София Васил Терзиев и представителите на ПП-ДБ-СС побързаха да залеят публичното пространство с „димки“, продуцирайки евентуална криза с отпадъците в София след няколко години.

Това пише в официална позиция от страна на ГЕРБ, по повод информацията на Столична община от днес, че столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Публикуваме съобщението без редакторска намеса: 

„Целта е ясна:

– Панически опит за замаскиране на скандалите, съпътстващи новото управление на столицата от ден първи.

– Опит за отместване на погледа на обществото от политическата немощ на „спасителите“, които доказаха, че не могат да управляват процесите в Столичния общински съвет.

– Фабрикуване на изкуствени скандали с цел притискане на политическите опоненти и извличане на политически дивиденти.

Минаха повече от 60 дни, откакто Васил Терзиев и коалицията от партии спечелиха изборите в София. В този период се справиха успешно единствено с това да убедят всички в своята политическа немощ. И понеже не са способни да разрешат управленската криза, която сами създадоха в СОС, използват всяка възможност да манипулират общественото мнение, прибягвайки към целенасочено всяване на страх и създаване на изкуствени кризи. 

акви са фактите: Публична тайна е, че от месеци се подготвя умишлено насаждане на напрежение със събирането и обработката на отпадъците, дирижирано от страна на „спасителите на София“. Разпространяването на съобщение до медиите още в първия работен ден на 2024 година, съдържащо твърдения за евентуална криза с отпадъците в София след три години, ясно показва, че темата се използва с цел политически рекет. Работата на ръководството на Столична община е да направи така, че да няма кризи в нито един сектор – нито сега, нито след 3 или 30 години. Така, както ние не сме го допускали в рамките на нашето управление.

Групата на ГЕРБ-СДС в Столична община призовава кмета на София Васил Терзиев и неговия екип да вземат адекватни мерки за справяне както с управленската криза в столицата, така и за почистване на кварталите от счупени клони и преливащи контейнери. Съветваме Васил Терзиев да прекрати незабавно безпочвения черен пиар, който няма да му помогне да заглуши гласовете на недоволните от собствените му действия и бездействия граждани. Гарантираме, че докато управляващите София не покажат, че могат да защитават интересите на жителите на столицата, ще имат яростна опозиция в наше лице!

Уважаеми управляващи, започнете да се държите като такива, защото времето на Вашите виртуални революции в замяна на Like-ове приключи! Справка: онлайн групите преливат от сигнали и честитки към Вас – управляващите столицата. Крайно време е да докажете, че можете да работите за София и нейните жители, вместо да се опитвате да рекетирате политическите си опоненти, използвайки дребни ченгеджийски номера“.