Провериха ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и на жълтите павета /видео/

nastilka-ulica-graf-ignatiev

Научноизследователският строителен институт взе проби от настилките на улица „Граф Игнатиев“ и под жълтите павета. Поръчката е на регионалното министерство. Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков каза, че това ще е в полза на Столичната община и приключването на ремонта до тази есен.  

„Каквото можем искаме да помогнем. Нека да видим какво е състоянието, ще го дадем на Столична община, за да може наистина да се вземе решение. Имайте предвид, че сроковете, колкото и да сме ги удължили, напредват и трябва да можем в рамките на септември Столична община да може да го завърши.“

Зам.-кметът на София Ангел Джоргов каза, че не се притеснява от теста на настилката.

„Ние не се притесняваме от проверките. И наистина ако има нещо, добре е да излезе сега, тъй като има достатъчно срок до есента.“

Само преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният регионален министър Шишков направиха инспекция на паветата.

„Павета бяха наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени“, каза Фандъкова.

Снощи проби за качеството на ремонта на столичната улича „Граф Игнатиев“ направи регионалното министерство. Ако всичко е наред , то ще плати 12 милиона лева на Столичната община за ремонта, защото той се изпълнява по оперативна програма „Региони в растеж“. 

За има–няма 40 минути приключи сондирането на дванайсетте дупки и на двете места в отсечки на „Граф Игнатиев“. А служебният регионален министър Иван Шишков каза, че проверката е условието държавата да даде 12-те милиона лева по оперативна програма „Региони в растеж“ за ремонта.

„Проверяваме документацията, този ремонт беше един от скандалните и емблематични ремонти. Нас, разбира се, ни притеснява сега, когато трябва да докажем дали всичко е наред с този ремонт и дали наистина могат да получат европейските пари. Ако има някакъв проблем, да дадем възможност на Столична община да го оправи. На няколко места и на днешна дата има участъци, които очевидно не са в добро състояние.“

До 25 дни лабораторията ще покаже дали ремонта и ремонта на ремонта са били направени по процедурата. Заместник–кметът на София Ангел Джоргов каза, че не се притеснява от теста на настилката.

„Ремонтът приключи отдавна, доста проверки са направени – над 60 изпитвания на материали са правени тук на място.“

Но още след втората сонда на едното местата, цилиндричните проби се разпадаха с изваждането. Неофициално от лабораторията казаха, че това се дължало на повечето пясък в бетона. С отварянето на паветата пък други забелязаха, че имало по-малко от задължителния пясък за подложка.

Ако резултатите не са добри, Иван Шишков каза, че: 

„Има достатъчно време да бъдат отстранени“.

Хора, които бяха излезли по столичните заведения в петък вечерта, се чудеха защо се копае по това време по „Граф Игнатиев“.