Проучват въвеждането на такса „задръстване“ в София

trafic-camera
Снимка: PIxabay

Столичната община иска да възложи правен анализ за възможностите за въвеждане на такса за задръстване. Местната власт е обявила обществена поръчка за целта. За участие в нея са поканени три адвокатски дружества – „Попов, Арнаудов и партньори“, „Велчев и Ко“ и „Манев и Славов“, съобщи mediapool.bg

Срещу максимум 70 000 лв. избраният изпълнител трябва да пручи възможностите за въвеждане на такса „задръстване“, както и какви промени в законодателдството са нужни, за да се случи.

От обявлението за обществената поръка става ясно, че към момента възможните варианти за плащането са то да важи при влизането с кола в определена зона, или пък при преминаването през определени булеварди и улици. Освен това ще се разглеждат възможностите да се въведе за всички коли или за определени превозни средства според замръсяването на въздуха. А целта на упражнението е евентуална нова мярка срещу мръсния въздух в столицата.

„В предмета на настоящата обществена поръчка са включени дейности, свързани с изготвяне на правен анализ относно възможностите за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София и предложения за промени в действащата нормативна уредба, подкрепени от извършено проучване и анализ на регулаторните политики и добрите международни подходи за управление и регулиране на процеси, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на задръстванията“, пише в обществената поръчка на общината. Предметът на поръчката включва също изготвянето на „Пътна карта за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София“.

абраната за влизане в центъра на София ще обхване около 120 000 автомобила от 1 декември 2023 г. до края на февруари следващата година. Това е очакваният ефект от въвеждането на нискоемисионни зони за коли с първа екокатегория, според общинския съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков. 

Забраната ще важи за влизане в зоната, наречена Малък ринг, която обхваща историческия център на града. Границите й са бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“. От 1 декември 2025 г. в София ще влезе в сила нискоемисионна зона с доста по-голям обхват, наречена Голям ринг, предвижда проектонаредбата на Столичната община.