Протестиращи ще блокират път Е79 тази неделя

vladaya

Мащабен протест, който ще блокира Е79 ще проведат жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград.

Причината е, че от АПИ от 01.07.2019 г. спират реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти.

В резултат на множество разговори, провеждани от Инициативните комитети на селата Владая и Драгичево, кметовете на селата Драгичево и  Рударци, както и представители на администрацията от Перник от една страна и ръководители на МРРБ, АПИ, Столична община и СДВР-КАТ от друга страна, също и на редица протестни действия проведени през последните две години, в крайна сметка беше въведена реверсивна организация на движението в участъка Княжево – Владая от главен път Е79 с идеята през това време да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка.

Дни преди приключване на тестовия период и далеч преди да са известни официалните резултати безспорен факт е изключително удачната форма на организация на движението, която адресира подобряване на пропускателната способност на участъка от път Е79 между кв. Княжево и с. Владая в посока гр. София. Реверсивното движение на практика е най-бързото и ефективно решение и това беше категорично доказано през този период. Най-голямата грешка би било изоставянето на подобна мярка и липсата на продължение и надграждане чрез постоянна реверсивна организация на движението.

Важно е да отбележим, че също така в рамките на този проект се очакваше да бъде решен и проблемът на жителите на с. Драгичево, на които им бе обещано, че ще бъде проектиран и изграден светофар на северния изход на селото.

По наблюдения на ползвателите на този участък, както и на членовете на Инициативния комитет резултатите досега надминават и най-смелите очаквания и се изразяват в следното:

1. Намаляване на времето за пътуване с минимум 20 минути в пиковите часове като за периода между 7 и 8 часа сутринта намалението надхвърля 30 минути. Това означава между 20 000 и 25 000 часа дневно икономисано време за ползвателите;

2. Намаляване на изразходеното гориво за автомобилите с 2 000 литра дневно в резултат на ускореното придвижване;

3. Намаляване на емисиите от вредни газове с минимум 30%;

4. Намаляване на шумовото замърсяване в района на участъка;

5. Подобряване безопасността на движението – на практика през пробния период имаше само едно леко произшествие, макар че по-голямата част от този период беше през зимните и влажните пролетни месеци;

6. Повишаване на работоспособността на гражданите, пътуващи по този път вследствие ускоряване на придвижването им до/по работа и обратно.

От инициативния комитет на 19.06.2019 г. проведохме среща в МРРБ с главния секретар на Министерството и началника на кабинета на Министъра. Бяха изложени проблемите по пътя София-Перник и настоявахме временната реверсивна организация на движението да бъде продължена за период от още 6 месеца или до окончателното реализиране на проекта за постоянна система за реверсивно движение. Лично главният секретар на МРРБ днес ни информира, че при проведени разговори на МРРБ и АПИ с кмета на район Витоша Теодор Петков, последният категорично се е противопоставил не само на проектите за въвеждането на постоянна организация, но дори и за временното й продължаване с още 6 месеца.

Резултатът е, че сега се противопоставят гражданите от Владая на онези от Княжево и в частност от Мала кория, тъй като кметът Петков заявил, че причината да бъде против реверсивното движение, е недоволството на жителите на Мала кория и е информирал МРРБ и АПИ, че ако реверсивното движение продължи те щели да организират протест.

След като стана ясно, че АПИ от понеделник спират временната организация на реверсивното движение, а кметът на р-н Витоша спира проектът за реверсивно движение обяснявайки, че тепърва ще прави обществени обсъждания – мероприятия, които според нас целят ново противопоставяне на гражданите, се взе решение да се проведе протест, който да блокира Е79 в Неделя, 30.06.2019 от 17 ч., като протестът ще продължи и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение.

Протестите са с две категорични искания:
1. Изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението;

2. Отваряне на северният изход на с. Драгичево посока гр. София.