Промени в движението в София заради Европейската седмица на мобилността

veloshestvie-za-po-chist-vazduh

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) кани всички столичани на 22 септември от 10:00 часа на бул. „Витоша“ между пилоните на НДК и бул. „Патриарх Евтимий“, за да се отбележи последният ден от Европейската седмица на мобилността. Тази година седмицата, която започна на 16 септември в  градове от цяла Европа, е под мотото „Пестене на енергия“, уточняват от ЦГМ. 

В 10:30 часа се събират велосипедистите, които ще участват в традиционното велошествие на ЦГМ, СО и посолството на Дания в България. Стартът е в 11:00 часа, а  маршрутът е по бул. „Витоша“ до Южния парк, ул. „Бяла черква“, бул. „Арсеналски“, бул. „Черни връх“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, ул. „Гурко“, бул. „В. Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“.

От 10:00 часа ще бъдат отворени и всички шатри с различни активности. Всеки посетител може да се качи и да се снима в ретро автобус или тролейбус, както и на последните модели превозни средства в обществения транспорт. Ще има и специална демонстрация на иновативен автомобил, изцяло захранван с горивна клетка с водород, който е по проект на студенти от ТУ-София.  

Посетителите ще имат възможност да тестват електрически велосипеди на E-Bike, уроци по йога, зумба, тай-чи и да се запознаят с последните продукти на редица иновативни компании, да проверят здравето си на шатрата на Медицинския университет и още много други забавления, като всички са безплатни. 

Промени в движението в София

Заради събитията в последния ден на Европейската седмица на мобилността се налагат промени в движението в София. До 16:00 часа на 22 септември (петък) е забранено паркирането и престоят на превозни средства на бул. „Витоша“ в участъка от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Ген. М.Д. Скобелев“.  

Като част от европейската кампания за насърчаване на здравословното ходене на 22 септември от 08:00 до 20:00 часа ще бъде забранено преминаването на превозни средства в централната част на града – в пространството между ул. „Ген. Й. Гурко“ , ул. „Алабин“, бул. „Витоша“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, пл. „Независимост“, бул. „Дондуков“ и ул. „Раковски“. Затворен за престой и паркиране на 22 септември от 08:00 до 20:00 ч ще е и паркингът на пл. „Княз Александър I“.