Пролетното почистване на София започва на 1 април

mashina-za-pochistvane

Пролетното почистване на София, което е под надслов „Да почистим София“, започва на 1 април, съобщи пред медиите зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Пролетното почистване, което ще продължи до 15 април, започва по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще бъдат основно почистени улици и булеварди, както и алеите в парковете и градините, съобщи Десислава Билева. 

Тя информира, че Столичната община продължава да обновява техниката, с която се поддържат столичните паркове и градини, с по-модерна и екологична.

Новата машина за почистване е произведена в Италия. Тя е електрическа, спестява вредни емисии, работи тихо, до 8 часа с едно зареждане. Има и накрайник за почистване и дезинфекция на пейки. Това е поредната електрическа машина, която ОП „Паркове и градини“ купува, за да поддържа алеите в града.

Общинското предприятие има още два електрически камиона, две електрически машини за метене и събиране на листа и прах, машини за транспорт на посадъчен материал и градински инструменти и електрически велосипеди, припомни Десислава Билева.