Продължава реставрацията на сградата на минералната баня в „Овча купел“

минерална-баня-овча-купел

Регионалният исторически музей – София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за Рекреативен център с използването на минерална вода, съобщиха от Столична община. Зданието в столичния квартал „Овча купел“ отбеляза своята 90-годишнина през 2023 година.

През 2023-та сградата навършва 90 години. Ремонтните дейности започнаха на 6 март т.г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж се очаква да бъдат готови до края на месеца. През следващите шест месеца ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена. Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, за терапии за коса и за лице, диагностичен кабинет, и зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж.

В зона „Наука“ са предвидени две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая и други.