Продължава протеста в центъра на София. Над 20 полицаи са ранени. Има ранени протестиращи и журналисти /видео/

ранени-полицаи-протест

Над 20 полицейски служители са обгазени на днешния антиправителствен протест. Това съобщи директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев и каза, че освен с домати и яйца, протестиращите са хвърляли по служителите на реда и твърди предмети.

Над 40 повиквания са получени до този момент на тел. 112 от района на протеста на пл. „Независимост“, съобщи БНТ. 21 линейки са ходили и са откарвали пострадали, съобщиха от Спешна помощ. До момента в болница са приети 16 души – полицаи и протестиращи, като в момента на площада остават 7 линейки.

В ИСУЛ са приети за прегледи трима репортери и оператори, сред които Николай Минков от БНТ, който пострада, докато отразява протестните действия. На няколко пъти той попадна в епицентъра на сблъсъци между полиция и протестиращи и беше обгазен.

Трима обгазени полицаи са прегледани в „Пирогов“. Те са отказали да останат на лечение в болницата. Прегледани са от токсиколог и очен лекар. Имат увреждания на горните дихателни пътища, кожата на лицето и ръцете, както и на роговицата и конюнктивата на очите.

„От кадрите, които се виждат, ясно става едно – агресията спрямо полицейски служители ескалира“, подчерта Хаджиев и обясни, че заради обгазените полицаи се е наложило да използват средства за лична защита. Директорът на столичната полиция предупреди, че ако положението ескалира допълнително, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства така, както е вменено по Закона за МВР.

Продължават агресивните действия срещу полицаите от страна на протестиращите

Продължават агресивните действия срещу полицаите от страна на протестиращите „Ние не използваме нищо, а срещу нас част от протестиращите използват всичко”.Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и не се увличат по проявите на агресивно поведение.

Публикувахте от СДВР Столична Полиция в Сряда, 2 септември 2020 г.
Видео: СДВР – Столична полиция

Георги Хаджиев подчерта, че полицията многократно призовава гражданите да протест мирно. „До момента полицаите са абсолютно пасивни. Надявам се да не се стигне до по-сериозно напрежение“, добави още директорът на столичната полиция.

Протестиращите обстрелваха новата сградата на парламента с яйца, ябълки и бутилки с вода. Откъм сградата на БНБ опитаха да обърнат коли на Жандармерията и да пробият кордона пред Народното събрание. Бившият футболист на ЦСКА беше забелязан да хвърля павета по полицаите. Запалена слама също беше хвърлена по полицаите на площад „Независимост“. На няколко пъти полицията използва лютив газ. а кордон изблъска протестиращите. Осем души са задържани до момента, съобщи от МВР.

Продължават проявите на агресия срещу полицаите в центъра на София

Продължават проявите на агресия срещу полицаите в центъра на София.Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации

Публикувахте от СДВР Столична Полиция в Сряда, 2 септември 2020 г.
Видео: СДВР – Столична полиция