Продължава изграждането на велоалеите по столичните булеварди „Самоковско шосе“ и „Ботевградско шосе“

veloaleya
Снимка: Столична община

Продължава изграждането на велоалеята по бул. „Самоковско шосе“ в София. Това установиха по време на проверка кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов, съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО). Велоалеята ще е с дължина 2,2 км. Полага се асфалтова настилка, поетапно се изгражда и осветление.

Към момента са изпълнени около 1,5 км от велоалеята. Трасето е отделено с бордюри, положена е маркировка, осигурява се достъпна среда. Изгражда се ново осветление, където липсва. Предстои да се поставят нови шахти от полимербетон. Трасето е съобразено със съществуващите дървета. Предстои изграждането на участък между завод „Мелексис“ и ул.“Георги Белов“ и ще бъде направена връзка със съществуващата велоалея на бул.“Копенхаген“, информират от СО.

Изгражда се и асфалтова велоалея по бул. „Ботевградско шосе“ от ул. „Летоструй“ до ул. „Витиня“, с дължината около 1,1 км.

Двете велоалеи по бул. „Самоковско шосе“ и бул. „Ботевградско шосе“ се изпълняват по програма за изграждане на ключова за града инфраструктура, финансирана от бюджета на Столична община чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Целта на проектите е осигуряване на алтернативни възможности за придвижване и намаляване на вредните емисии във въздуха, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община предвижда изграждане и на велоалея по продължението на бул. „Тодор Каблешков“ до бул. „Черни връх“ и по ул. „Филип Кутев“ до бул. „Симеоновско шосе“. В момента е в ход процедура за избор на изпълнител.