Приземиха извънредно самолет в София /видео/

af226

Приземиха извънредно самолет в София. Инцидентът се е случил снощи. Става въпрос за индийски гражданин, който е застрашил сигурността на полет AF 226 на Air France. Маршрутът на полета е бил Гана – Париж – Делхи. Мъжът се е държал аргоантно, като е осъществил нападение на стюард, блъскал е по вратата на командира на екипажа, което е принудило командирът да поиска да кацне на летище София.

Задържан е за 72 часа, като при задържането си на летището индийският гражданин не е оказал съпротива. За проявата му се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 10 години.

Информация за случая дадоха от Софийска градска прокуратура, Националната следствена служба и от „Гранична полиция“. Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова заяви, че до настоящият момент са разпитани свидетели, лицето е привлечено в качеството на обвиняем, като му е осигурен преводач, служебен защитник и представители на Индийското посолство. „Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Наблюдаваща е СГП“, каза Кирилова. Тя поясни, че по първоначална информация при случая с индийския гражданин не става въпрос за пиянски инцидент.

От своя страна завеждащият първи отдел на Национална следствена служба Ивайло Ангелов коментира, че индийският гражданин е буйствал още от началото на полета, създал е проблеми на пътниците и на екипажа. „Обвинението, което е повдигнато на индийския гражданин е по чл.341 А, ал.3 от Наказателния кодекс, тоест извършване на действия, които застрашават сигурността на въздухоплавателно средство в полет“, обясни той.

Началникът на Граничното полицейско управление „Аеорагари“ – София комисар Теодор Чешмеджиев уточни, че сигналът в регионалната дирекция „Гранична полиция Аерогари“ е получен към 16.10 ч. „Уточнено е, че на борда има буйстващ пътник, който застрашава гражданското въздухоплаване“, каза комисар Чешмеджиев.

Вижте видео с буйстващия мъж на борда: