Пристигнаха близо 10 000 ваксини срещу коронавирус

881
ваксини-срещу-коронавирус-пфайзер-байонтек

Около 7.40 ч. тази сутрин пред Центъра по заразни и паразитни болести в София пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19. Те ще са достатъчни за ваксинирането на близо 5000 човека, тъй като се поставят две дози с интервал от 21 дни.

9750 дози от препарата на „Пфайзер“ – „Байонтек“ вече са във фризера на „Булбио“, уточни при пристигането на ваксините министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. През януари се очакват допълнителни пратки до достигане на 62 500 дози. Той информира, че броят на желаещите да се ваксинират медицински лица се увеличава, а амбицията на властите е да бъдат ваксинирани 70% от българите. „Тогава ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино“, каза Ангелов.

Оттук насетне предстои разпределението на дозите в шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас.

Пристигнали са и информационни материали, насочени и към лекарите и към пациентите, каза още министърът.

Утре ваксинирането започва в София, Пловдив и Бургас. Враца и Велико Търново ще получат ваксините си на 28-и декември.

Първият ваксиниран българин ще бъде самият здравен министър.

Стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 в цялата страна.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

При разтоварването на ваксините всичко беше нормално, заяви председателят на ваксинационния щаб проф. д-р. Красимир Гигов.

„Остава по-тежката задача – логистиката по места. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, в Бургас са 950. Желаещите са около 45 000, постоянно нараства броят им“, добави Гигов.