Премахват полицейските будки в София

policeiska-budka

Започна демонтажа на полицейските будки от кръстовищата в столицата. Премахването започна в началото на седмицата, когато служители отстраниха вишката на КАТ, намираща се до Френската езикова гимназия. Вчера работници отрязаха и натовариха и будката от кръстовището на булевардите „Никола Петков“ и „Цар Борис трети“.

Общо премахнатите будки в столицата са шест и се предвижда всички да бъдат демонтирани в най-кратък срок по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В следващите дни предстои да бъдат отстранени и последните останали съоръжения – тези на бул. „България“ и пред Спортната палата.

За демонтажа отговаря „Улично осветление“ ЕАД София, а за безопасността по време на отстраняването на съоръженията се грижи Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Столичната община, съобщи шефът на звеното Красимир Димитров пред „Монитор“.

Причината за нуждата от спешния демонтаж е, че те създават реална опасност за живота и здравето на гражданите, тъй като голяма част от тях са започнали да ръждясват.

Будките, изработени от метал и стъкло ще бъдат извозени към депото за строителни отпадъжи, където ще бъдат рециклирани.

Преди година към вторични суровини пое и старата будка на КАТ пред Военния клуб в София, станала известна още като „къщичката на баба Яга“.

Будките на КАТ, от които служители командваха светофарите в София, станаха ненужни, след като бяха заменени от автоматичното управление на около 170 „умни“ устройства по възловите кръстовища на столицата.

Такива вече са факт на Лъвов мост, Семинарията, булевардите „Г. М. Димитров“ и „Ал. Стамболийски“, бул. „Царица Йоанна“, бул. „Цар Борис Трети“, бул. „България“ и др.