Премахват незаконни павилиони в София. Спряха тока на 134 от тях

счупена-кабина-меча-поляна-витоша

Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в следствие на което бе прекъснато електрическото захранване на 134 на брой незаконно свързани обекти. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков, предаде БТА.

Днес председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

Гл. архитект Здравков съобщи, че от преместваемите обекти, които функционират има 137, които нямат разрешение за въвеждане в експлоатация, като им е дадено предписание да го направят. Съставени са актове за премахване на 155 обекта, които все още са в процедура, информира Здравков. Издадени са заповеди за премахване, които все още не са приведени в действие за 84 обекта и са премахнати 171 незаконни обекта на територията на града. Реално действията, които сме предприели ще премахнат общо над 320 незаконни павилиона, съобщи главният архитект.

Той каза, че предстои премахване на поредица от павилиони, за които има влезли в сила заповеди, като например седем павилиона пред Районния универсален магазин /РУМ/ на бул. „Черни връх“. Здравков увери, че ще се намери начин да се финансира тяхното премахване в кратък срок.

Главният архитект обясни, че поради обжалване на собственици на мобилни съоръжения, предвиденият ред за премахване, е бил отменен с решение на съда, тъй като не е кореспондирал със законовата разпоредба. През 2021 г. отговорността по премахване на незаконните обекти е прехвърлена на общинските наредби, което позволява на органите за местно самоуправление да си създадат свой ред за премахване на подобен тип съоръжения, разясни Здравков.

Той обясни конкретния ред на настоящата процедура – съставяне на констативен акт за премахване, връчване на акта на нарушителя, изчакване на седемдневен срок, връчване на самата заповед за премахване, изчакване на 14-дневен срок. След това се стига до двуинстанционен съдебен контрол и едва след 1,5 – две години след влязла в сила заповед се стига до реалното премахване на съоръжението, посочи Здравков.

Председателят на СОС Георгиев каза, че междувременно се правят всякакви възможни действия, за да се компрометира самото административно производство – сменят се адреси на фирми, укриват се собственици, връчването, което обикновено отнема два дни, в повечето случаи отнема месеци. На правен език – това се нарича недобросъвестно процесуално поведение и е факт като практика у нас. Резултатът е забавяне във времето, каза Георгиев като даде за пример седем обекта на пл. „Св. Неделя“, чието премахване е отнело повече от 1,5 год.