Премахват фонтана на „Витошка“

фонтан-витошка

Седем години след направата му, премахват фонтана на бул. „Витоша“ по-известен като „бидето“ или „пъпката“. Да бъде премахнат фонтана бе решено още през 2014 г., когато анкета на сайта на Столична община показа, че 31% от гласувалите искат съоръжението трябва да бъде демонтирано. Бе обявен и конкурс за промяна на визията на мястото, но проектите не събраха достатъчна подкрепа. 

Причината беше, че вместо във фонтана, водата падаше извън него. По-късно доста хора се спъваха и падаха. Имаше и случаи, при които във фонтана се появяваше пяна с неясен произход.

След като бе одобрено премахването му, имаше проект на неговото място да бъде наредена релефна мозайка, изобразяваща планината Витоша. Идеята на проф. Боян Добрев беше одобрена от Столичния общински съвет през януари 2018 година и мина на обществено обсъждане.

Този проект ще се реализира, но мозайката ще се постави на друго място, уточниха от Столичната община.

От появата си преди години до днес фонтанът се превърна в любимо място за игра в жегата или за пързалка през лятото за децата. Затова и днес имаше майки, които се възмущаваха как може да го разрушават.

На мястото му ще се постави настилка, както по целята пешеходна част на бул. „Витоша“, съобщиха от Столична община. 

КАРТА НА ВИТОША ЗАМЕНЯ ФОНТАНА НА „ВИТОШКА“