Премахнати са 43 стари и опасни табели в столицата

opasni-tabeli
Снимка: Столичен инспекторат

Днес Столичният инспекторат организира премахването на констатирани стари, неизползваеми и опасни фирмено информационно-указателни табели, съобщиха от инспектората. 

Тези неподдържани елементи представляват потенциална опасност за преминаващи пешеходци и автомобилисти. С помощта на доброволческа техника, бяха премахнати 43 съоръжения от стълбове на уличното осветление, на контактната и електропреносна мрежа на градския транспорт и от пътни знаци. Инициативата обхвана булевардите „Цариградско шосе“, „Владимир Вазов“, улиците „Тодорини Кукли“, „Резбарска“, „Витиня“, „Макгахан“ и други.

Екип на инспектората реагира и на сигнал за опасно надвиснала информационна табела на бул. „Тодор Александров“, в близост до метростанция „Сердика“, която бе свалена с помощта на подемна техника.

От началото на 2022 г. в столицата се премахнати над 300 стари и неизползваеми, опасни улични табели.

От Столичния инспекторат съобщават още на сайта си, че е установено горене на отпадъци в частни имоти в районите „Сердика“, „Възраждане“ и „Триадица“. На нарушителите са съставени актове и са издадени предписания с постоянен срок на изпълнение да не изгарят отпадъци. Още два акта са съставени за изхвърляне на голямо количество кашони и замърсяване с отпадъци от опаковки в районите „Изгрев“ и „Сердика“.

Столичният инспекторат напомня на гражданите да привеждат в най-малък обем опаковките и да ги изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

Търговските обекти, които генерират отпадъци от опаковки, са длъжни да ги предават на фирми по договор или на организации по оползотворяване, а не да затрупват контейнерите за отпадъци.