Премахнаха палатковите лагери в София

орлов-мост-блокада

Полицията вдигна палатковите лагери в цялата страна. Акцията започна в 4.30 часа в петък сутрин. Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщават от полицията.

В София бяха организирани три палаткови лагера – на „Орлов мост“, пред сградата на Ректора на СУ и на площад „Независимост“. Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столична община.

Вчера е взето решението да се възстанови движението в София – това каза комисар Тони Тодоров, зам.-началник на „Охранителна полиция“. Към 4 ч. чрез високоговорители е дадено разпореждане към присъстващите да освободят пътното платно. Полицаите са изненадали протестиращите, останали да пренощуват в палатките на „Орлов“ мост, пред МС и пред Ректората на СУ. 

Към 05:00 часа всички палатки и личният багаж на участниците в демонстрацията са изхвърлени на близкия тротоар. Протестиращите разполагаха с няколко минути, за да си вземат личните вещи, след което палатките и всичко останало бе натоварено на камион. 

Физическа сила е използвана само спрямо един човек на Орлов мост, който е отказал да напусне кръстовището.

Задържани са 12 души, 3 души са отведени за установяване на тяхната самоличност. Всички ще бъдат освободени след съставяне на актове за неспазване на полицейско разпореждане, увери Тодоров. Бусът на движението „Системата ни убива“ е репатриран от кръстовището на Софийския университет на наказателен паркинг.

По думите му много граждани са подали жалби в полицията, в които изразяват недоволството си от блокадите. Една от тях е с над 400 подписа, каза Тодоров. Има жалба и от партия ГЕРБ.

Повече няма да бъде допускана блокада на кръстовища с палатки, заяви Тодоров.