Премахнаха 11 незаконни павилиона пред КАТ-София

nezakonen-pavilion

Премахнаха 11 незаконни павилиона, намиращи се пред КАТ-София. Павилионите, които всеки столичанин е виждал, когато има работа в КАТ са на това място от много години, но точно в годината на местните избори от Столична община организираха шоу за медиите с багери, кранове и полиция.

Намираме се пред 11 напълно незаконни павилиона, една част от тях никога не са имали разрешения, други са с изтекли такива. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пред журналисти, по време на процедурата по премахване на постройките.

По думите на председателя, районният кмет „не си е мръднал пръста през тези 4 години. Виждате висящи и стърчащи кабели на 20 метра от детска площадка“, каза още Георгиев и припомни, че веднъж в месеца всеки районен кмет трябва да прави проверка на преместваемите обекти.

Георгиев припомни, че през юли 2022 година СОС прие нови промени в Наредбата за преместваеми обекти. Въведохме глоби до 50 хил. лева и най-важното, забранихме така наречените „временни връзки“ – когато се закачат за електрически енергия уж за малко, а всъщност ги ползват за по 20 години, обясни председателят. 

За една година в прилагането на тези правила, заедно с главния архитект и районните кметове сме премахнали над 400 незаконни обекта в целия град, каза Георгиев и допълни, че в 99% от случаите имат жалби, като общината е спечелила над 400 дела.

Днес също имаше напрежение, хората протестираха, подали са дори жалба срещу това, че се премахват павилионите, обясни Георгиев и допълни, че това не значи, че СОС ще „направи крачка назад“. По думите му това е единственият начин „да подредим София и да я направим безопасен град“.

По думите на председателя на СОС хората, които са свършили работа по прилагането на правилата, са главният архитект на София Здравко Здравков, както и директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ Цветан Тодоров. Георгиев посочи, че с разговори със собствениците са успели да убедят някои от тях да изнесат оборудването си, като в момента спират електрическото захранване, след което започват с преместването. Вчера някои от тях сами са организирали преместването на обектите, за да могат да ги запазят, така е по правилата, тяхното искане е спазено, посочи още той.