Предстои отварянето на детска градина с осем групи в ж.к. „Стреблище“, съобщи зам.-кметът по финанси Иван Василев

detska-gradina
Снимка: Столична община

Очаква се детското заведение да бъде открито тази година

Предстои отварянето на детска градина с осем групи в ж.к. „Стреблище“. Това каза пред журналисти заместник-кметът по финанси Иван Василев, който направи проверка на изграждането на детска градина в ж.к. „Стрелбище“ в столицата, цитирано от БТА.

Василев обясни, че ще бъдат създадени общо осем групи, като шест от тях ще бъдат градински, а две ще са яслени. Ще бъдат открити общо 200 места, посочи зам.-кметът. По думите му това няма да реши проблема с недостига на места в Район “Триадица”, но е стъпка към това да се осигури достъп до целодневна грижа на всяко едно дете. Зам.-кметът Василев каза още, че продължава строителството на детски градини в София, така че проблемът с недостига да бъде решен до края на мандата.

В детската градина в ж.к. „Стрелбище“ има изградени допълнителни съоръжения за спорт, има плувен басейн както и допълнителна зала за различни активности, която да насърчи децата и да им помогне допълнително в развитието, добави Василев. Той поясни, че ще бъде изградено допълнително футболно и баскетболно игрище, така че да се запази достъпът до спортните съоръжения.

Мислим и за решаване на проблема с паркирането в района, активно работим с районната администрация, за да може да решим проблемите на хората в района, коментира Василев. 

Кметът на Район „Триадица“ Димитър Божилов посочи, че изграждането на детска градина се движи по график. Божилов обясни, че районната администрация е решила да запази спортния характер на тази част от ж.к. „Стрелбище“, защото мястото е било разпознаваемо като локация за спортуване. Ще се обособят две спортни игрища, посочи кметът, като добави, че преди също е имало две, но сега те ще бъдат нови.

Димитър Божилов каза още, че районната администрация е изработила проект за изграждане на ново основно училище в района. Ще преминем към възлагане на проектиране на една модерна институция, добави кметът. По думите му техен анализ показва, че съвсем скоро и за първокласниците няма да стигат местата. Район „Триадица“ е атрактивен и доста млади семейства го избират за живеене, коментира Божилов.