Предстои изготвяне на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия

pametnik-na-savetskata-armia

Предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към следващия етап – изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата. Това съобщиха от Областна администрация на област София. 

В изпълнение на заповед на главния архитект на Столична община от 20-и март и покана за доброволното ѝ изпълнение, изработихме План за безопасност и здраве, който вече осъществяваме. Поставената ограда гарантира живота и здравето на гражданите, което е първата и най-важна отговорност на държавата, посочиха от Областната администрация.

„Областната администрация на област София спазва всички законово предвидени процедури, поради което смятаме за крайно несъстоятелни претенциите на определени политически субекти за „скришни и подмолни действия“ и липса на експертни становища. В изпълнение на Заповед на директора на дирекция „Общински строителен контрол“ от 27.07.2018 г. за Паметника на съветската армия е изготвена конструктивна експертиза за състоянието и носимоспособността на конструкцията“, пишат още от областната управа и допълват, че се противопоставят на всякакви форми за натиск върху нейната дейност, която е основана на стриктното спазване на закона. 

„Действията на администрацията по изпълнение на решението на Столична община за преместването на паметника, са били и ще бъдат публични и прозрачни. На провокацията и дезинформацията отговаряме с активна комуникация и обратна връзка с гражданското общество“, посочиха още от Областна администрация на област София.