Предлагат удължаване на мерките. Ресторантьори излизат на протест

opashki-pred-jumbo

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари. Това обяви той по време на изслушване в Комисията по здравеопазване.

По думите му, това се налага заради опасността от разпространение и заразяване с новия щам, макар официално той да не е доказан у нас.

По острата тема – исканията на ресторантьорите да бъдат отворени заведенията въпреки по-ранния отказ на премиера Бойко Борисов днес, Костадин Ангелов отново каза, че се водят разговори, но на този етап се пускат само големите ученици на училище.

По думите на здравния министър мерките ще продължат и след 31 януари, но ще се следи какво се случва в рамките на 14 дни и ще се направи преценка.

Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) ще излязат на протест на 27 януари 2021 г., сочат публикации в социалните мрежи.

Ето какво пишат те:

„Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно. Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението, а последиците от това са – загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!“