Предлагат „синя зона“ да има и в неделя, а Трайчо Трайков иска и червена зона

sinya-zona

Общински съветници от „Спаси София“ предлагат въвеждане на синя зона и в неделя в центъра на столицата, както и за удължаване на времетраенето й в останалите дни с един час до 21.00 ч. Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната.

В момента синя зона функционира в делничните дни и в събота от 8.30 до 20.00 часа.

„Ще потърсим подкрепа и от другите формации в СОС синята зона да се удължи и в неделя, тъй като тогава целият град се изсипва в центъра. Планът ни минимум включва и да удължим работното време поне с още 1 час. Обмисляме да обособим и отсечки от улици, в които да паркират само живеещите по тях. Планираме също да укрупним подзоните, за да може живущите да са по-гъвкави в търсенето на места. Подзоните може би ще станат две за целия център. Трябва да разберем, че центърът на София е на всички, но същевременно там живеят хора, които имат легитимни интереси. Грижим се да се намери максимално добро решение за всички“, каза зам.шефът на транспортната комисия в общинския съвет Андрей Зографски на нарочна пресконференция ПП/ДБ/“Спаси София“, на която обявиха какви мерки предвиждат за подобряване на движението и възможностите за паркиране в центъра.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Трайков съобщи още, че е обсъдил с кмета на София Васил Терзиев предложение подлезът под Спортната палата да се превърне в подземен паркинг, а пешеходците да пресичат на ниво терен.

По думите му така ще бъдат решени няколко проблема – „изкарваме пешеходците изпод земята, спираме вандализма в този подлез и работим за решаване на проблема с паркоместата в нашия район, където места за нови паркинги няма.“