Предлагат създаването на работна група за спасяването на плувен комплекс „Червено знаме“

червено-знаме-басейн

Независимият общински съветник Борис Бонев е предложил създаването на работна група между Столична община и Министерство на младежта и спорта, която да спаси уникалния за България плувен комплекс „Червено знаме“ от пълна разруха. „Целта на работната група е да бъде намерено работещо решение за ремонт и повторно отваряне на комплекса. Една от възможностите е той да бъде прехвърлен за стопанисване на Столичната община, с оглед на финансовия и кадрови ресурс, с който тя разполага. Общината има интерес да го ремонтира, за да може басейните да се използват както от гражданите и гостите на София, така и от спортисти.“ – сподели Борис Бонев.

От години петте басейна, трибуните за над 2000 човека и всички останали уникални съоръжения тънат в разруха, отнемайки шанса за високи спортни успехи и професионална реализация на днешното поколение от млади спортисти, а на столичани – възможността да практикуват водни спортове в модерно спортно съоръжение. „Вече близо 10 години министерството не успява да намери начин да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в разруха. Затова предлагаме стопанисването да бъде задължение на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, собственост и предназначение.“ – допълни Борис Бонев.

Спортен комплекс „Червено знаме“ е открит през 1985 г. за Европейското първенство по водни спортове. Към онзи момент той е бил един от най-модерните за времето си басейни в Европа. До 2011 г. имотът, както и намиращият се на неговата територия спортен комплекс, е част от активите на Министерство на отбраната, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта. Официално комплексът не работи от 2012 г., като в последните години спорадично се споменава, че тече процес на търсене на инвеститор, но такъв така и не е намерен и басейнът, както и всички прилежащи съоръжения, продължават да се рушат.

„Предвид факта, че до комплекса е планирано изграждането на нова станция на метрото, се опасяваме, че намеренията са той да бъде съборен и на негово място да бъде построен поредният „уникален“ жилищен комплекс. Нелогично е да се откажем от такова съоръжение, това е против обществения интерес. Смятам, че Общината би била по-добър стопанин и може да се намери работещо решение, включително и чрез публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и голям хотел и други сгради, които биха представлявали интерес за инвеститорите.“ – категоричен е независимият общински съветник. 

Според градските активисти, най-доброто решение на този казус би било стопанисването на този имот да бъде прехвърлено от Министерството на младежта и спорта към Столична община. „Несъмнено, в София има сериозен дефицит на публични спортни съоръжения и належаща нужда от повече обществени басейни. Още повече, че заради недостига на закрити басейни, много от нашите спортисти са принудени да тренират в чужбина. Спортната традиция на България и днешните ни спортисти не заслужават подобно срамно отношение.“ коментира Борис Бонев и допълни: „Смятаме, че е редно Общината да не стои безучастна докато спортните ни надежди бягат в чужбина, а гражданите са принудени да плащат високи суми за достъп до малки басейни по столичните хотели. Затова, модернизацията на спортен комплекс „Червено знаме“ трябва да бъде един от основните приоритети за Столичната община в рамките на следващата година.“