Докато в ромските махали горят отпадъци, общинари предлагат промени в изискванията за „Зелен билет“ в София

красна-поляна

Столичният общински съвет решава дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана, когато са отчетени фини прахови частици над 150 микрограма на две станции, а не както до сега – на 200 мигрограма, съобщи БНР.

Очаква се на днешното си заседание софийският парламент да приеме или отхвърли предложената от администрацията план-сметка за чистотата на града. Тя е в размер на 220,4 млн. лв.

Измервателните станции у нас, и особено в София, и днес отчетоха замърсяване на въздуха над нормите. 

А oт гражданската платформа за измерване на замърсяването на въздуха AirBG призоваваха да се монтира нова станция на „Орлов мост“.

„Ако вземем апарат, който на място да измери качеството на въздуха, колкото и несъвършен да е той, има завишение на ФПЧ близо 4 пъти. Те са отровни и от тях умират 40 души дневно. Станцията на метрото трябва да бъде върната незабавно, за да имаме пълната картина на замърсяването“, казва Стефан Димитров – гражданска платформа AirBG.

Относно въвеждането на мярката „Зелен билет“,

Зам.-кметът по екология Десислава Милева информира, че са предвидени 3,2 милиона лева повече за почистване на София.

Милева обясни още, че се предлага измерването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде за 24-часов интервал и да започва от 16.00 ч. на предходния ден. По този начин ще може гражданите да бъдат информирани своевременно.