Предлагат изграждане на 10 монтажни паркинга в кварталите

учебни-автомобили

От гражданската организация Спаси София обявиха днес план за изграждане на 10 монтажни паркинга в различни софийски квартали, с който се цели създаването на над 3500 нови места за паркиране. „След няколко месеца на проучвания и търсене на документи от районните кметства, идентифицирахме първите десет подходящи терена, на които ще предложим Столичната община да изгради обществени монтажни паркинги. Готови сме и с официалния доклад, който днес внесох за разглеждане в Столичния общински съвет.“ – обяснява Борис Бонев.

Градските активисти смятат, че Столичната община не може да продължи да игнорира проблема с паркирането в големите софийски квартали, които са планирани за многократно по-малко автомобили и плътност на застрояване. През годините те се превърнаха във все по-неприятни места за обитаване, където липсата на нормални места за паркиране са довели до ситуация автомобилите да са паркирани върху почти всички свободни публични пространства – по тротоарите и уличните платна, върху зелени площи, детски и спортни площадки и т.н. Всичко това води до драстично влошаване на градската среда и качеството на живота.

От Спаси София казват, че са проучили стотици терени във всички големи столични квартали, които отдавна се сблъскват с остър недостиг на места за паркиране. „Намерихме достатъчно големи общински терени, подходящи за строителство на монтажни паркинги. Те са сравнително лесни, евтини и бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка. Изграждането на монтажен паркинг с едно надземно ниво двойно увеличава капацитета на паркинга и не нарушава визуално или функционално, качеството на обитаване на съседните сгради. Затова монтажни паркинги масово се изграждат в европейски и балкански градове.“ – обяснява Андрей Зографски от Спаси София.

Според доклада, внесен в Общинския съвет, по трябва да бъдат изградено по три монтажни паркинга в кварталите Люлин, Младост и Овча купел, както и един в Зона Б-18. Приоритет е изграждането на повече места за паркиране в близост до дома и именно там, където недостигът е най-голям – около високи блокове, в близост до детски градини, училища и търговски обекти. Новите места ще позволят да премахнем паркираните по тротоарите и зелените площи коли, а междублоковите пространства да бъдат ремонтирани и да се ползват по предназначение.

Независимият общински съветник очаква подкрепата на всички колеги общински съветници. „Дълги години Общината и ЦГМ се оправдаваха с липсата на общински терени за строителство на паркинги. С екипа на Спаси София намерихме десет терена и вече няма причина управляващите да стоят пасивни. Време е гражданите да видим полза от десетките милиони левове приходи от Синя и Зелена зона и да се започне с изграждането на нови общински паркинги, които да сложат край на тоталният хаос в кварталите, но и да носят приходи на общинския бюджет. Смятам, че Столичната община е длъжна на софиянци, и мисля че след няколко години кварталите могат да бъдат далеч по-приятни места за живот.“ – смята Борис Бонев и добавя, че от организацията подготвят още едно предложение, което обхваща северни квартали като Надежда, Обеля, Хаджи Димитър и Левски.