Предлагат 30% по-ниска такса „тротоарно право“ в София

тротоарно-право

Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса „тротоарно право“ от 1 септември до края на тази календарна година. Такова предложение ще бъде внесено в Столичния общински съвет. Съветниците трябва да одобрят и гласуват мярката в помощ на ресторантьорите.

Предложението е в резултат на разговорите между столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ) Ричард Алибегов. На срещата са присъствали председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Николай Стойнев, зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов и членове на браншовата организация.

Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения  на работни места и фалити, отбеляза Алибегов.

Според БАЗ, правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намаление на таксите „тротоарно право“ би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

За месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столичната община не събира такса „тротоарно право“ от собствениците на кафенета, закусвални и заведения.