Празна София очаква завръщането на столичани след почивните дни

remont-ulica-dunav

ОЧАКВА СЕ НАТОВАРЕН ТРАФИК В СЛЕДОБЕДНИТЕ ЧАСОВЕ

Днес е последния от четирите почивни дни на Великденските празници. Очаква се натоварено движение по основните артерии към София в следобедните часове.

Наш екип се разходи в центъра на празна София тази сутрин около 9 часа и ето какво видя:

Колите по бул. „Дондуков“ се броят на пръсти

Кръговото движение на паметника „Левски“ е абсолютно празно


„Г.С.Раковски“ изглежда необичайно празно


Върховете на Витоша са покрити със сняг


Новоремонтирания участък от ул.“Дунав“ е пуснат за движение


по „11-ти август“ все още се работи

Единици са хората по спирките на градския транспорт

За всички, които днес ще пътуват – от Агенция пътна инфраструктура уведомяват за специални мерки за безопасност и организация на движението в страната:

От 14 до 20 часа днес се ограничава движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените отсечки. За улеснение на трафика, до утре сутрин, в ремонтираните участъци на АМ „Хемус“ и „Тракия“ ще работят по две ленти за София и една за Бургас и Варна. Осигурени са и алтернативни маршрути.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите – при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.

За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

  • пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – път II-37 /Пазарджик/ – пътен възел „Пазарджик“ на АМ “Тракия“;
  • пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – пътен възел „Цалапица“ на АМ “Тракия“;
  • пътен възел „Калугерово“ – път III-803 /Динката – Драгор/ – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ “Тракия“.

На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км /виадукт „Потоп“/ и при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ от 10 ч. в неделя – 28 април, до 10 ч. във вторник – 30 април, ще има две ленти за София и една за Варна.

На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

В отсечките с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин – проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 29 април /вторник/ ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

От Пътната агенция съветват водачите да предвидят повече време за придвижване, да карат със съобразена скорост и да не използват аварийните ленти за изпреварване.