Православните храмове ще останат отворени за Цветница

служби по великден

Въпреки очакванията за въвеждане на по-сериозни ограничения по време на религиозните празници заради очаквания пик на заразени с коронавирус, православните храмове ще останат отворени.

Макар вчера премиерът да обяви, че го е страх събирането на хората по празниците да не увеличи рязко заразилите се, днес сте разбра, че властите са отстъпили на настояването на Светия Синод богослуженията да продължат с участието на миряни за разлика от други църкви в Европа, които служат при закрити врата.

Богослуженията ще бъдат изцяло навън и ще се следи за спазване на дистанция между миряните. На Цветница свещениците няма да раздават и върба и цветя, за да се избегне струпване на хора. На Разпети петък Плащаницата ще бъде държана от свещенослужители, за да не се минава под масата. Това са част от мерките, уточнени днес на среща между Светия Синод и премиера Бойко Борисов и оповестени от Ловчанския митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил гарантира, че в църквите ще се спазват всички противоепидемични мерки и посочи, че иконите се дезинфекцират и по празниците в божиите домове ще бъде създадена организация така, че да не е възможно хората да се заразят.