Правителството отпусна 20 млн. лв. на София за нови мотриси за метрото

метростанция-медицинска-академия

Правителството отпусна на Столичната община 20 милиона лева за покупката на нови 10 метровлака за третата линия метрото и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория метродиаметър, съобщи правителствената информационна служба.

Третата метролиния, която свързва кварталите „Левски“ и Горна баня, ще се обслужва от общо 30 метровлака. До момента са доставени 20. Всеки е с цена 4.5 млн.евро. Те са марка Siemens, но са произведени в Полша.

Пред министрите на днешното правителствено заседание кметът на София Йорданка Фандъкова, каза че с отпуснатите средства ще се направи окончателното плащане за закупуването на мотрисите. Тя допълни, че през последните години държавата е оказала съдействие за реализирането на три големи приоритета за столицата – строителството на метрото, довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе и изграждането на училища и детски градини.

Това е втора сериозна сума, предназначена за метрото тази година, след като в бюджета на Столична община бяха заделени 15 млн. лв. за поставяне на предпазни прегради на пероните на десет метростанции от по-старите линии на столичното метро.