“ Царските конюшни “ в центъра на София са горели тази нощ

царските-конюшни

Пожар е горял в сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София рано тази сутрин. По информация на на БНР са изгоряли 2000 кв. м. от прикрива на сградата. Изгасяването на пожара е отнело почти 3 часа като на мястото са пристигнали 4 пожарни коли и 30 пожарникари, съобщиха от пресцентъра на МВР. В момента се извършва оглед на мястото за изясняване на причините. 

„В 03.30 часа се запалило част от карето, заключен между бул. „В. Левски“ и „Ал. Дондуков“, „Панайот Волов“ и ул. „Врабча“ – т.нар. „ Царските конюшни “. Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. „Дунав“ и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите“, каза Васил Цолов, който е кмет на район „Оборище“.

За момента се работи единствено по пълното потушаване на пожара и никой все още не се ангажира с мнение по инцидента, допълни той.

„Кой и как се е случило предстои да установят разследващите органи“, каза Цолов и обясни, че Столична община ще обезопаси сградата, тъй като е в непосредствена близост до Английската гимназия, а предстои започването на новата учебна година.

„Кметът Йорданка Фандъкова е информирана, както и всички, които са пряко ангажирани с безопасността, също са информирани и ангажирани“, уточни Васил Цолов.

царските-конюшни-2

Сградата „ Царските конюшни “ се намира на ъгъла на булевардите „Александър Дондуков“ и „Васил Левски“. Преди няколко години тя беше продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост. 

В сградата „ Царските конюшни “ собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и Националната художествена академия.

Очаква се по-късно от МВР да дадат официална информация за това какво показват първоначалните огледи и дали пожарът е бил умишлен.