Поставят видеонаблюдение в градския транспорт

troleybuss-v-sofia

Скоро в градския транспорт в София ще има и работещи видеокамери. Очакваме работата на системата в пълната ѝ функционалност да започне в първите месеци на новата година. В края на октомври ще заработи видеонаблюдението, през декември ще стартираме и услуга за плащане на превозен документ с безконтактна карта“, каза директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев за предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria on air.

Билетът за столичния градски транспорт да важи за времетраене, а не за линия – това ще бъде възможно след въвеждането на новата тикет система.

По думите му ще има и възможности за зареждане на превозните документи през мобилни апликации, уеб портал и с възможности за по-различно таксуване.

„Различни методи за тарифиране се обсъждат, трябва да съберем достатъчно информация за метода на пътуване на гражданите. Една от целите на системата е да се изготвят доклади за натовареността на линиите, къде се прекачват хората. Ще се предлагат и методи за оптимизация на мрежата“, добави Димчев.

По думите му в първите месеци на пандемията около 90% е бил спадът на пътникопотока, а трайно той е намалял с около 40%. С 40% е намаляла и продажбата на превозни документи.

„Продължаваме с дезинфекцията на превозните средства по два пъти на ден. Билети все още не продават водачите в транспорта с цел тяхната безопасност. 35 млн. лева са по-малко приходите в ЦГМ до септември. С решенията на СОС до момента осигуряваме пробега на градския транспорт“, разказа още Дилчев.

Той посочи, че контрольорите продължават да продават билети, но това вероятно ще се промени в следващите седмици.