Посрещаме мощите на Кирил и Методий в 12 часа днес

moshti-kiril-i-metodii

Днес в 12 часа на обяд мощите на Св. Кирил Славянобългарски и на Св. Методий, Архиепископ моравски ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“, откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала „Света Неделя“.

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий вече са в България, за първи път в славянска православна страна. Свещената реликва пристигна в Гигинския манастир от Света гора, а днес с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата „Св. Неделя“.

Програма

23 МАЙ – ПОНЕДЕЛНИК

12:00 ч. – Посрещане на светите мощи на кръстовището на бул. “Христо Ботев” и бул. “Александър Стамболийски”, които с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в храм “Света Неделя”;
12:20 ч. – Посрещане в “Света Неделя”;
12:30 ч. – Молебен пред светите мощи;
13:00 ч. – Всенародно поклонение;
17:00 ч. – Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;
18:00 – 23:00 ч. – Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

24 МАЙ – ВТОРНИК

09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в чест на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;
08:00 – 18:00 ч. – Всенародно поклонение пред светините;
17:00 ч. – Вечерня в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”;
18:00 ч. – Маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред светите мощи;
19:30 – 23:00 ч.- Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

25 МАЙ – СРЯДА

09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм “Св. Неделя”;
12:00 ч. – Изпращане на светите мощи за Света Гора.

За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Мощите на Светите братя равноапостоли пристигат у нас по покана на Негово Светейшество Българския партриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит и се придружават от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен.

Мощите на Светите равноапостоли Кирил и Методий са пристигнали в Гигинския манастир късно в събота и са посрещнати с молебен. По същия начин ще бъдат въведени и в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“.

Ще имаме възможност в продължение на 48 часа да се поклоним автентично на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. В средата има и една, макар и малка частица от Светия животворящ кръст Господен, разказаха Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Св. Козма и Дамян”.

Векове мощите на Солунските братя са съхранявани във Ватикана. През 80-те години на миналия век Папа Йоан Павел Втори ги дарява на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Солун, част от тях остават там, а други са дарени за съхранение в Светогорския манастир Есфигмен.

Тези две частици бяха донесени в нашата света обител за освещаване на обителта от покойния вече митрополоит Йоан. Преди да стане митрополит, той беше протосингел на Солунската света митрополия, обясни Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен.

В Софийската митрополитска катедрала „Света неделя“ в понеделник вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Епископите Герасим, главен секретар на Светия Синод, Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриах Неофит и Пахомий, ректор на Духовната академия ще отслужат молебен при въвеждането на мощите на Светите братя равноапостоли в катедралата „Св. Неделя“. Те ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, когато Архиепископ Вартоломей ще ги вземе, за да ги върне в Светогорския манастир Есфигмен. През тези 48 часа всеки, който желае ще може да се поклони пред мощите, а църковният храм няма да затваря вратите си и достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание папа Йоан Павел II обявява Константин Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Св. Методий, Архиепископ моравски умира на 6 април 885 година във Велеград – Моравия. Св. Кирил Славянобългарски умира в Рим на 14 февруари 869 г. Погребан е в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим.