Поредна акция за събиране на капачки в столицата

Досега са закупени 12 кувьоза за общински болници

В цялата страна се провежда акция за събиране на капачки, а с парите от тях се купува медицинска апаратура. Досега са закупени 12 кувьоза за общински болници.

Днес на паркинга на пл. Батенберг пред бившия мавзолей се предаваха пластмасови капачки, които хората са събирали в последните 6 месеца. „Днес ги носят, след това ние ще ги извозим до рециклатор, който ще ги преработи. От преработката ние ще получим средства и с тях ще купим кувьози“, обясни Мартина Йорданова, един от двамата основатели на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“.

Тя информира, че кампанията не само събира капачки, а има и обучителен характер. Всеки, който събира капачка, се замисля какво се случва и с бутилката, и по този начин се работи върху съзнанието на хората да рециклират. „По наши проучвания във Фейсбук страницата ни сме установили, че 89% от хората, които събират пластмасови капачки, са започнали или да рециклират повече, или да се замислят върху това. Това за нас е повече от добре“, каза още Йорданова.

Мартина Йорданова каза, че за 2 години са купили 12 кувьоза. 11 от тях са стационарни за малките общински болници, дванадесетият е транспортен. „Преди броени дни буквално, на 22 септември, го дарихме на болницата във Велинград, където всъщност две болници ще се ползват от него“, обясни Мартина Йорданова.

Вчера доброволци от 14 града се включиха в кампанията. За по-малко от 2 години по тази инициатива са били рециклирани близо 140 тона капачки. Със събраните средства са закупени 12 кувьоза, дарени на общински болници.