Пуснатите от общината и ловен съюз фазани започнаха да измират

dead-fazan
Снимка: Любомила Кривишиева

Поне 10 от фазаните са намерени мъртви

Поне 10 от пуснатите фазани в столичния Ловен парк вече са мъртви. За това сигнализира Любомила Кривошиева от сдружение „Диви животни“.

Общо 6 мъртви и 2 бедстващи фазана са събрани за 1 ден от граждани в Ловния парк в София, съобщи организацията „Дивите животни“. Това се случва, след като Столична община подкрепи в четвъртък акция за освобождаване в парка на 120 питомни фазана в чест на 120 години от основаването на сдружението „Съюз на ловците и риболовците в България“.


Oт вчеера граждани и любители на парк „Борисова градина“, от която Ловният парк е част, съобщават в социалните мрежи за открити трупове и бедстващи птици от освободените фазани.  
Любомила Кривошиева, основател на работещата чрез доброволци фондация „Дивите животни“ в София, публикува снимка на мъртъв фазан и призив гражданите да се обръщат за помощ към фондацията. 


Съобщението гласи: „Вчера Столична община заедно с ловците е пуснала в Ловния парк 120 питомни фазана, а днес ние събираме труповете на птиците. Няма да коментирам какво мисля за това.Моля ви за повишено внимание в Ловния парк и околните улици, когато разхождате кучетата си! Ако намерите птица в безпомощно състояние, прибирате в кашон с дупки за въздух и добре затваряте, защото фазаните изведнъж излитат, като се свестят. Носите в „Добро хрумване – Изток“ за Дивите Животни.“

Любомила Кривошиева обясни, че 6 мъртви и 2 ранени са бройките само на животните, които са стигнали до „Дивите животни“. Част от мъртвите птици са обезглавени – вероятно от котките и кучетата в района. Видени са още десетки полуизядени в Ловен парк. Много от фазаните са живи по клоните или мъртви и полуизядени в храстите в близост до двете заведения „Магус“ и „Виктория“, откъдето идват повечето сигнали. Според Любомила те са пострадали от това, че при подплашване фазаните реагират бурно, като се „изстрелват“ внезапно и най-вероятно са умрели от удар след блъскане в дърво или близките сгради. След това те са нападани и от животни – котки и кучета.“

Според нейните думи животните са освободени в добро състояние – в добро тегло и със здрави пера, но в следващите дни ще гладуват, защото няма да се хранят заради непрекъснатия стрес и това, че са свикнали с друг тип храна в развъдника откъдето идват. За тях хранилките няма да свършат никаква работа.

За идеята на Столична община да разреши освобождаване на питомни фазани в Ловния парк, Любомила Кривошиева коментира: „Безумие. Това е в центъра на града и те в момента дори няма къде да се скрият. Те са отгледани в развъдник. Разумната практика в такъв случай е да се избере спокойно място, където ще се разселват и те трябва да престоят поне 20 дни на широко оградено пространство, преди да се отвори врата на оградата и те да могат да излизат.“