Полицията премахна палатките на Орлов мост и пред Ректората

сблъсъци-протестиращи с полиция

Около 3 ч. тази сутрин палатковите лагери на „Орлов мост” и пред Ректората са били разчистени от полицията. Възстановено е движението и на пл. „Независимост”.

Според кадри, разпространени в социалните мрежи, напрежение при премахването на блокадата при „Орлов мост” е нямало. 

Разчистен е и палатковият лагер между президентството и Министерския съвет, след като снощи се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Сутринта служители на Столична община разчистват района от поставените кашпи. От Център за градска мобилност съобщиха, че движението на автобуси от градския транспорт е възстановено по обичайните маршрути през кръстовищата на „Орлов мост” и Ректората. 

Палатковите лагери са били премахнати през нощта, защото те се ползвали за прикритие да се складират материали, с които да бъдат атакувани полицаите, охраняващи протестите. Това обяви тази сутрин на брифинг Георги Хаджиев, директор на СДВР. Обяви, че в палатка на площад „Независимост“ е бил открит „коктейл „Молотов“.

„Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест се оказаха много добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства, на павета“ допълни той и уточни, че това се установило от видеонаблюдението на полицията и затова в 3 ч. през нощта се стигнало до разчистване на лагерите, което е минало безпроблемно.