За три дена столичната полиция е установила кражба на автомобил и кражба на акумулатор от автомобил, при два различни случая

police-gun

За три дена столичната полиция е установила кражба на автомобил и кражба на акумулатор, при два различни случая, съобщиха от МВР.

На 10 януари полицията е задържала 24-годишен мъж, откраднал кола, която била паркирана в района на ул. „Николай Коперник“. След сигнал за извършеното престъпление започва разследване и е заловен мъжът, който е криминално проявен столичанин. Автомобилът е открит в района на град Божурище.

След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура на задържания е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

От МВР съобщават и за друга кражба – кражба на акумулатор на лек автомобил. Тя се е случила на 7 януари. Колата е била паркирана в района на кв. „Горубляне“. След като собственикът на превозното средство констатирал липсата на акумулатора, той подал сигнал в полицията и за случая е арестуван 35-годишен мъж. Прокуратурата е постановила задържане до 72 часа на мъжа и му е повдигнала обвинение.

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата ​

12 595 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция, за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 594 водачи и пътници. Съставени са 2982 фиша и 685 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 34 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 14 – с над 1,2 на 1000, четирима са отказали тестване.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 водачи, други шестима са отказали да бъдат тествани.