Полиция, данъчни, пожарна и здравни власти се изсипаха на базар „Илиянци“

bazar-iliyantsi

Рано сутринта започна мащабна акция на базар „Илиянци” в София. На най-голямата борса в столицата работят около 1 500 души като една трета от тях са китайци. Започна спешна дезинфекция като ериметъра около обекта е отцепен, а на място има екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Те са оборудвани със защитно облекло, маски и ръкавици

На входовете на базар „Илиянци“ полиция проверява документите на всеки, който иска да влезе в района. Допускани са само продавачите. В акцията участват екипи на полицията, пожарната, на Столичната община. Органите на реда са оборудвани със специални облекла, с които влизат в базара. 

Екипи на Агенция „Митници”, на НАП и на полицията започнаха проверки в магазините на базара, но след като разбраха за акцията – повечето от търговците въобще не отвориха обектите.

Дезинфекция на базар "Илиянци"

Акцията е след сигнал на Върховната административна прокуратура (ВАП), която изиска от министъра на здравеопазването информация за предприетите конкретни мерки на стоков базар „Илиянци“. Това се е случило по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. То е във връзка с изнесените от Националния оперативен щаб за коронавируса сведения, че източник на заболяването на две лица, приети в лечебно заведение в гр. София с тази диагноза, може да е пребивавал в района на стоковия базар.