Полицаи от Второ РУ разнасят дрога с патрулка

Акция на ГДБОП
Снимка: МВР

10 СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ АКЦИЯ НА СПЕЦПРОКУРАТУРАТА И ГДБОП СРЕЩУ НАРКОБАНДА

Двама полицаи от столичното Второ РУ са арестувани за участие в наркобанда, разпространявала дрога в София и покрайнините на столицата. Полицаите дори си позволявали да разнасят до клиенти марихуана и амфетамини с патрулка, когато били на работа.

„Двама МВР служители, които са участвали в група за разпространение на наркотици в София, имат 6-годишен стаж в МВР, са наблюдавани от дирекция „Вътрешна сигурност“, тъй като това е периодът, в който попадат в рисковата група.“

Това каза по време на брифинг днес Стефан Банков – зам.-началник на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, цитиран от „Фокус“. 

Организираната престъпна група, създадена с цел наркоразпространение – основно амфетамин и марихуана, е действала от началото на 2017 г. на територията на град София, кв. „Требич“, с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци, обясни прокурор Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура. 

В хода на разследването е установено, че групата е имала строго изградена пирамидална структура – на най-долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали с наркотичните вещества от членове на групата на средно ниво, а те от своя страна са се сдобивали с дрогата от ръководителя или организатора на престъпната група. Разпределянето на парите от разпространението на наркотици се е осъществявало в обратен ред –сумите са се предавали от ниското към високото ниво на групата, с печалбата са се закупували скъпи автомобили. За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лв.

Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях.

В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители – старши полицаи в Охранителна полиция – Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна –  разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти. Събрани са доказателства, че един от служителите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете  на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение.
При проведената специализирана полицейска операция на 29 ноември са задържани 10 лица, извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и са проверени 18 автомобила. Иззети са голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.
На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, на един е наложена мярка за неотклонение – „парична гаранция“, а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.
Заместник директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев уточни, че в рамките на оперативните действия са използвани СРС, благодарение на които, заедно със служители на  Дирекция „Вътрешна сигурност“, са стигнали и до участието на полиците.  Повече от 40 души са разпитани като свидетели по случая. Служителите имат шест – годишен стаж, наблюдавани от Дирекция „Вътрешна сигурност“, тъй като това е периода, в който попадат в рисковата група, по наши оценки, допълни заместник директорът на дирекцията Стефан Банков. По думите му, благодарение на ГДБОП, които ни сезираха за установените престъпления, съвместно със Спецпрокуратурата, стигнахме до фрапантни заключения – че полицейските служители са си позволявали да малтретират лица, които са наркозависими, да ги разчистват от района, който те обслужват, а тяхната дейност е именно превенция и противодействие в този район. Банков допълни, че единият от полицаите е бил и в приятелски, съседски взаимоотношения с участник в групата. Традиционната комуникация между служителите и членовете на групата се е осъществявала по т.н „прави телефони“. Продължават оперативно- издирвателните действия за установявани и на други полицейски служители, съпричастни към престъпната схема или допуснали това да се случи.