Полагат нов тип червена пътна настилка, която намалява скоростта

chervena-patna-nastilka

На 15 ключови пътни артерии се поставя специална настилка за намаляване на скоростта, съобщиха от Столична община. Месец, преди началото на учебната година вече се поставя специална настилка с повишен коефициенти на сцепление на столични булеварди, близо до училища и детски градини. Полагането на тази настилка, намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в рамките на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метеорологични условия.

Обектите най-често са близо до училища и детски градини и на конфликтни точки, по които не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки, посочи председателят на СОС Георги Георгиев. „Цветът на настилката е червен, за да може на човек да му светне „червената лампа“, че трябва да намали скоростта. Използваме времето, когато има по-малко хора в града, за да подобрим пътната безопасност“, каза той. 

Около половин сантиметър е дебелината на покритието, което е и релефно, за да повиши вниманието на шофьорите и подпомогне спирачния път, поясни Георгиев. Иновативната настилка е с по-добро сцепление, така че, особено в лошо време, автомобилите да успеят да спрат по-бързо, обясни той и допълни, че така се гарантира безопасността на пешеходците. Новата маркировка е препоръчана от експерти, каза Георгиев. Заедно с полагането на новата маркировка е и обичайното подновяване на пешеходните пътеки, допълни той. 

Осветили сме над 300 пешеходни пътеки, имаме над 20 поставени нови ограничители и над 150 обезопасени кръстовища за последната година и половина, така че да не могат да паркират коли по тях, каза Георгиев. 

В рамките на един месец са засечени над 8000 автомобила с над 125 км/ч. Това сочат данните от радарните табели за измерване на скоростта в града, обясни Георгиев. Той допълни, че на Околовръстния път е отчетен нов рекорд за превишена скорост – автомобил се е движел със 240 км/ч. 

Георгиев обясни, че постоянно работят по пътната безопасност. Правим безплатни обучения за млади шофьори, в които се включиха над 210 души, също така на 15 септември отново ще раздадем светлоотразителни гривни на първокласниците, каза Георгиев. Той благодари на кмета на София и на народните представители за промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждат достъп на КАТ до камерите за скорост на всички български общини.