Подменят и обновяват осветлението в четири столични парка

zapaden-park

Предстои подмяна и обновяване на осветлението в четири парка в София – Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук.

„Предприемаме мерки да решим проблема със занемареното осветление в софийските паркове. Предишното управление направи скъп ремонт за 11 млн. лв. на Западен парк, но забравило да подпише договор за поддръжка, съответно никой не се грижи за осветлението в парка. За това най-много сигнали имаме оттам“, пише кметът Терзиев.

Кметът допълва, че подобно е и положението в парка „Заимов“, където освен всичко друго, високите стълбове за осветлението корозират и са в критично състояние, опасно за минувачите.

Според Терзиев в парк „Хиподрума“ осветлението е изградено като експеримент преди 15 години. Миналата година в капиталовата програма са заложени 30 000 лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението. 

След ремонта за 11 милиона лева, пак ще ремонтират Западен парк

Ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена: Столичната община, районните администрации, “Улично осветление“ АД. Установихме, че има и места, за които не е ясно чия точно е отговорността да следи за изправността на осветителите.

След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изгради модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци.